تصفیه آب دریا برای استفاده در کشاورزی یکی از مهم ترین و بزرگترین کاربردهای دستگاه های تصفیه آب و آب شیرین کن است. در این مقاله درباره روشهای تصفیه آب کشاورزی صحبت خواهیم کرد و به تشریح هر کدام خواهیم پرداخت.
تصفیه آب دریا برای کشاورزی
هدایت الکتریکی یکی از عوامل مهم در تعیین کیفیت آب کشاورزی است که به معنی مقدار شوری آب است. آبهایی که هدایت الکتریکی زیادی دارند به دلیل غلظت نمک، موجب شور شدن و سدیمی شدن خاک میشوند که گیاهان و کشاورزی را با مشکلات جدی روبهرو میکند. به همین دلیل برای استفاده از آبهای شور و لب شور، نیاز به استفاده از دستگاه رفع شوری آب کشاورزی است.
اگر نمیدانید آب شرین کن چیست به این صفحه مراجعه کنید.
روشهای تصفیه آب کشاورزی
برای تصفیه آب شور کشاورزی روشهای با تنوع بالا وجود دارد که هر کدام ویژگیهای مربوط به خودشان را دارند. در زیر به بررسی بعضی از این روشها خواهیم پرداخت:
تقطیر ناگهانی چند مرحلهای MSF
شیرین سازی آب با روش تقطیر ناگهانی چند مرحلهای MSF روشی است بر پایه تبخیر آب بوده و با استفاده از نقطه جوش کار میکند. در این روش، آب در محفظه گرم شده و از طریق تأسیسات با فشار کم در لولهها حرکت کرده و در اثر گرما، آب تبخیر شده و نمکها از آب جدا میشوند.
روش MSF میتواند ۴ تا ۴۰ مرحله داشته باشد تا در هر مرحله دما بیشتر و فشار کمتر از مرحله قبل میشود. در واقع در این فرایند با ورود به مرحله بعد دمای جوش آب مقداری پایینتر خواهد آمد؛ به همین دلیل عملیات انتقال حرارت با صرف انرژی کمتری انجام میشود.
تقطیر چند مرحلهای MED
در تقطیر چندمرحلهای، مراحل تبخیر آب مانند روش قبل انجام میشود و معمولاً در این روش ۱ تا ۱۴ مخزن برای تبخیر مورد نیاز است که به ترتیب از فشار بیشتر تا فشار کمتر قرار میگیرند. هریک از المانها تقطیر چندمرحلهای در فشار پایین و در دمای حدود ۷۰ درجه سانتیگراد کار میکنند. در این روش هم آب با حرکت آرام و با فشار کم در لولههای سیستم، بخار شده و فرایند جداسازی املاح از آن انجام میشود. آب تولیدی در روش تقطیر چند مرحلهای املاح بسیار کمی دارد و این نشان دهنده کیفیت این روش است.
فرایند غشایی اسمز معکوس RO
اسمز معکوس RO مانند سایر زمینهها، یکی از متداولترین روشهای تصفیه آب کشاورزی هم بوده و در این روش عامل نمک زدایی آب دریا است. سیستم اسمز معکوس RO با استفاده از غشاهای نیمه تراوا که پراستفادهترین روش نمک زدایی آب دریا است.
در این روش، از فیلترهای غشایی مانند اولترافیلتراسیون، نانوفیلتراسیون و اسمز معکوس برای نمک زدایی دریا استفاده میشود. در این روش فرآیند تصفیه توسط فیلترهای ممبران که دارای خلل و فرج ریز بر روی خود هستند، با فشار بالا انجام میشود تا آب از این منافذ عبور کرده و رسوبات و نمک در پشت این فیلتر گیر میکنند و به عنوان پساب از این سیستم خارج میشوند.
در سیستمهای اسمز معکوس، سیستم پیش تصفیه شیمیایی برای تزریق آنتی اسکالانت در تصفیه وجود دارد که مواد شیمیایی موجود در آب را تا حد زیادی حذف میکنند. اگر میخواهید طول عمر فیلترهای دستگاه تصفیه آب را افزایش دهید باید از تشکیل رسوب روی ممبران دستگاه جلوگیری کنید که راهی جز تزریق آنتی اسکالانت ندارد.
کاربردهای دستگاه تصفیه آب دریا برای کشاورزی
دستگاه رفع شوری آب دریا کاربردهای فراوانی برای کشاورزی و زراعت به دنبال خود دارد. سیستم تصفیه آب دریا یک جایگزین مناسب برای استفاده در زمینهای کشاورزی دانست. به خصوص برای مناطقی که آب شیرین کمیابتر است و مجاورت با دریا وجود دارد، با استفاده از این سیستم میتوان عمل تصفیه را انجام داد و از منبع نامحدود دریاها و اقیانوسها استفاده کرد.
در حال حاضر کشورهای حاشیه خلیج فارس با استفاده از این روش در مصرف آب صرفه جویی کرده و از آب تصفیه شده دریا برای مصارف مختلف کشاورزی، شرب و… استفاده میکنند. امروزه روشهای نوینی برای تصفیه آب دریا ابداع شده که بر اساس روش اسمز مستقیم، آب دریا را تصفیه میکنند که نیاز به انرژی کمتری داشته و راندمان بالاتری دارد و پساب کمتری تولید میکند.
مزایای تصفیه آب دریا برای کشاورزی
- افزایش رشد گیاهان و محصولات تولیدی
- کاهش ترکیبات دارای بار الکتریکی آب و سایر املاح
- جلوگیری از سدیمی شدن خاک
- کاهش شوری آب
- حذف عناصر سمی و فلزات سنگین
- بهبود کیفیت آب آبیاری و جلوگیری از گرفتگی مجرای انتقال آب
- افزایش کیفیت محصولات
طراحی سیستم تصفیه آب دریا برای کشاورزی
شرکت آریا صاف با تکیه بر دانش، تخصص و تجربه کارشناسان خود قادر به طراحی سیستم تصفیه آب دریا برای مصارف کشاورزی است. در طراحی سیستم تصفیه آب دریا با توجه به مشخصات آب که دارای شوری بسیار بالایی است بایستی از تجهیزات مناسب که مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند، استفاده نمود. جهت کسب مشاوره رایگان و اطلاع از قیمت و مشخصات دستگاه تصفیه آب دریا برای کشاورزی میتوانید با کارشناسان شرکت تماس حاصل نمایید تا از مشاورههای لازم بهرهمند شوید.