فاضلاب حاوی میکروارگانیسمهای بیماریزا و مواد آلی است که یک تهدید برای طبیعت محسوب میشود. تصفیه فاضلاب یک راه حل بسیار مناسب برای حذف این آلودگیها از فاضلاب خروجی منازل و صنایع و تبدیل آن به آب شیرین قابل مصرف است
در این صفحه همراه من باشید تا شما را با خدمات تصفیه فاضلاب آشنا کنم.
تصفیه فاضلاب چیست؟
همانطور که در مقدمه نیز اشاره کردیم در تصفیه فاضلاب، آلودگیهای موجود در آبها حذف میشوند. در نتیجه در پاسخ به سوال تصفیه فاضلاب چیست میتوانیم بگوییم به حذف تمامی آلایندهها، باکتریها، سموم و… موجود در آب فرایند تصفیه فاضلاب گفته میشود.
فاضلاب به شکلهای متفاوت تولید میشود که باتوجهبه شرایط برای هر یک، یک روش تصفیه پیشنهاد میشود. این انواع عبارتاند از:
1- فاضلاب شهری
2- فاضلاب صنعتی
3- و…
بررسی انواع فاضلاب در ایران
1- فاضلاب شهری و خانگی
همانطور که میدانید فاضلاب شهری حاصل فعالیت انسانها بر اثر شستشو، استفاده از سرویس بهداشتی و حمام و دیگر فعالیتها است. فلزات سنگین و همچنین مواد شیمیایی و آلی در این فاضلابها به نسبت فاضلاب صنعتی بسیار کمتر است در نتیجه روش تصفیه در این روش به نسبت سایر روشها متفاوت است. از آنجایی که این فاضلابها عامل اصلی شیوه بیماریهای واگیردار و عفونی هستند و میتوانند به صورت بیماری را گسترش دهند تصفیه این فاضلاب اهمیت بسیار زیادی دارد.
2- فاضلاب صنعتی
از خطرناکترین نوع فاضلاب همین فاضلابهای صنعتی هستند که حاوی آلایندههای آلی و غیرآلی بسیار زیادی میباشند. در کارخانهها و کارگاهها برای ساخت وسایل مورد نیاز به آب بسیاری احتیاج است. در روند استفاده از این آبها، آب کیفی خود را از دست میدهند و همانطور که گفته شد حاوی آلایندههای بسیاری میشود. برای از بین بردن و حذف این آلایندها وبه دستت آوردن یک آب تمیز و سالم نیاز به تصفیه فاضلاب است.
انواع روش های تصفیه فاضلاب
در این بخش به انواع تصفیه فاضلاب پرداخته و به سه روش کلی تصفیه و ویژگیهای هر کدام اشاره خواهیم کرد:
- مراحل تصفیه فاضلاب به روش بیولوژیکی
- مراحل تصفیه فاضلاب به روش فیزیکی
- مراحل تصفیه فاضلاب به روش شیمیایی
اگر نیاز به مشاوره رایگان دارید فرم زیر را پر کنید.
تصفیه فاضلاب به روش بیولوژیکی
یکی از روشهای پیشرفته تصفیه فاضلاب، تصفیه فاضلاب بیولوژیکی با استفاده از مواد بیولوژیکی است. در این روش همانطور که از نامش پیداست با استفاده از خاصیت مواد بیولوژیکی فاضلاب را به کیفیت مناسب میرسانیم. روش بیولوژیکی برای اماکن تجاری و مسکونی جزء روشهای مناسب به شمار میآید.
تصفیه فاضلاب به روش بیولوژیکی، خود به دو بخش هوازی و بی هوازی تقسیم شده است. همانطور که از نام هر دو پیداست در روش بی هوازی به وجود اکسیژن نیازی نیست ولی در روش هوازی از اکسیژن و لجن فعال تولید شده در مرحله تصفیه ثانویه استفاده خواهد شد.
تصفیه بیولوژیکی به روش هوازی
همانطور که در مرحله ته نشینی ثانویه مشاهده کردید، فاضلاب توسط میکروارگانیسمهای هوازی و در حضور اکسیژن شروع به حذف مواد آلی و در نهایت تصفیه فاضلاب میکند. تصفیه بیولوژیکی به روش هوازی با توجه به شرایط و محیط به روشهای گوناگونی رقم میخورد که میتوان مهمترین و پرکاربردترین آنها را در زیر مشاهده کرد:
- لجن فعال با بستر رشد متحرک (MMBR)
- لجن فعال با هوادهی گسترده (EASS)
- تماس دهندههای بیولوژیکی دوار (RBC)
- فرآیند لجن فعال
- لجن فعال با رشد ثابت (IFAS)
- راکتور ناپیوسته متوالی (SBR)
- بیو راکتورهای غشایی (MBR)
تصفیه بیولوژیکی به روش غیرهوازی
در روش تصفیه فاضلاب بیولوژیکی غیر هوازی فاضلاب، پساب با میکروارگانیسمهایی درگیر میشود که نیاز به استفاده از اکسیژن ندارند. در این روش غالبا با رشد باکتریها، مواد آلی موجود در فاضلاب به گاز متان و کربن دی اکسید تجزیه میشوند. روشهای پرکاربرد تصفیه بی هوازی فاضلاب به موارد زیر منتهی میشود:
- فرآیند لایه لجن بی هوازی (با جریان رو به بالا UASB)
- فرآیند لایه ثابت (با جریان رو به بالا UAFB)
- سپتیک تانک
- تصفیه بیولوژیکی به روش ترکیبی
فرآیند جدیدتری با عنوان فرآیند تصفیه بیولوژیکی ترکیبی هم اکنون مورد استفاده قرار می؛یرد که همانطور که از نامش پیداست ترکیبی از حضور باکتریهای هوازی و بی هوازی و در کنار آنها انوکسیک است. این فرآیند از فرایندهای پیشرفته تصفیه فاضلاب به شمار میآید که معمولا برای حذف فسفر و نیتروژن از آب کاربرد بسیار زیادی دارد. یکی از روشهای مطرح که به صورت ترکیبی اقدام به حذف مواد شیمیایی در آب میکند، روش MLE است.
تصفیه فاضلاب به روش فیزیکی
همانطور که از نام این روش پیداست، این روش شامل فرایندهای فیزیکی میشود که به تصفیه آب منتهی میشوند. مراحلی که در بالا به آنها اشاره شد مانند آشغالگیری، دانه گیری و… در زمره فعالیتهای فیزیکی برای تصفیه آب هستند. در پایین به برخی از مهمترین بخشهای این روش پرداخته و توضیحاتی ارائه کردهایم:
- واحد آشغالگیری: آشغالگیر اولین مرحله در تصفیه خانههای فاضلاب است که در طی آن ذرات درشت موجود در آب با استفاده از تجهیزاتی از آب جدا میشوند.
- واحد دانه گیری: دانه گیری واحدی مشابه با آشغالگیری است؛ با این تفاوت که در اینجا از عمل ته نشینی استفاده شده و ذرات ریزتر موجود در آب مانند شن و سنگریزه در حوضچه در کف مخزن ته نشین شده و از آب جداسازی میشوند.
- واحد یکنواخت سازی جریان: یکنواخت سازی جریان واحدی است که به دلیل کنترل نوسانات جریان استفاده میشود تا آب در مراحل بعدی مشکل ایجاد نکرده و سیستم دچار اختلال نشود.
- تصفیه مقدماتی: برای بهبود و افزایش راندمان در فرایند تصفیه میتوان از عملیاتهایی مثل پیش هوادهی یا لخته سازی برای جدا کردن چربی و کف استفاده کرد که همگی جزء مراحل تصفیه مقدماتی به حساب میآیند.
تصفیه فاضلاب به روش شیمیایی
تصفیه به روش شیمیایی همانطور که اسمش پیداست، به اضافه نمودن مواد شیمیایی مورد نیاز برای ایجاد برای فرآیندهای شیمیایی میگویند. این فرآیندهای شیمیایی روند تصفیه فاضلاب را بهبود بخشیده و معمولا به صورت ترکیبی با روشهای دیگر به کار میروند تا کاربردیتر باشند. از کاربردیترین این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد که هر کدام دارای ویژگیهای خاص مربوط به خودشان هستند:
- انعقاد شیمیایی
- ترسیب شیمیایی
- اکسیداسیون شیمیایی
- اکسیداسیون پیشرفته
- فوتولیز
- خنثی سازی و تثبیت شیمیایی
6 مورد از مزایا تصفیه فاضلاب
1- جلوگیری از بیماریهای عفونی ایجاد شده توسط فاضلاب
2- ایجاد محیط سالم برای حیات حیوانات و گیاهان و جلوگیری از آسیب دیدن آنها
3- استفاده مجدد از پساب برای مصارف بیشتر
4- تضمین سلامت محیط زیست به خصوص آب زیان با کاهش فاضلاب تصفیه نشده
5- صرفه جویی در مصرف آب شیرین با استفاده از فاضلاب تصفیه شده در صنایع
6- دسترسی به منابع بیشتر مثل فلزات با تصفیه فاضلاب و بازیافت ذرات فلزی موجود
7- وجود آب بیشتر برای رفع نیازهای کشاورزی
کاربرد تصفیه فاضلاب
تصفیه فاضلاب هم برای انسان ها و هم برای محیط زیست کاربرهای بسیاری دارد. از جمله این کاربردها عبارت اند از:
1- جلوگیری از بیماری های عفونی
فاضلاب های تولید شده مخصوصا فاضلاب های شهری و بهداشتی حاوی مواد و آلاینده های عفونی بسیاری هستند که در صورت عدم تصفیه سبب شیوع بیماری می شوند.
2- صرفه جویی در مصرف آب شیرین
با تصفیه فاضلاب های موجود امکان استفاده مجدد از آب ها فراهم می شود و این به معنی صرفه جویی در منایع آب شیرین است. می توان از این آب ها برای رفع نیاز و احتیاجات کشاورزی به راحتی استفاده نمود.
3- تولید کودهای کشاورزی
مواد یا بهتر است بگوییم لجن قابلتجزیهای که در خشک کن سیستم تصفیه فاضلاب باقی میمانند حاوی نیتروژن و فسفر بسیار زیادی است که سبب تقویت خاک کشاورزی و رشد گیاهان میشود.
در واقع در فرایند تصفیه فاضلاب لجن فعال آن به کود طبیعی مورد استفاده در کشاورزی تبدیل میشود. استفاده اینگونه از فاضلاب علاوه بر کاهش آلایندهها در محیط زیست، باعث افزایش بهره وری محصولات کشاورزی هم میشود.
4- تولید انرژی
در آزمایشگاههای سراسر جهان از سیستمهای تصفیه فاضلاب بی هوازی که بیوگاز از جمله متان را تولید میکنند به عنوان یک سوخت و یا همان منبع برای تولید انرژی استفاده میشود.
5- کاهش ضایعات
اصلیترین کاربرد استفاده از سیستم تصفیه فاضلاب، کاهش ضایعات در محیط زیست است. به تبع تصفیه فاضلاب مانع ورود مقادیر زیادی فاضلاب فیزیکی و ضایعات به محیط زیست شده که موجب افزایش سلامت محیط زیست میشود. این موضوع حتی میتواند در هزینههایی که برای رفع آلودگی سفرههای زیرزمینی، جنگلها و حتی دریا صورت میگیرد، صرفه جویی کرده و به احیا محیط زیست کمک کرد.
مراحل تصفیه فاضلاب
بر اساس فاضلابی که قرار است تصفیه شود، روشهایی که میتواند تاثیر بهتری داشته باشد، متفاوت است؛ اما با در نظر گرفتن اصول تصفیه فاضلاب، به شکل زیر انجام میشود:
- تصفیه اولیه (primary treatment)
جمع آوری فاضلاب، کنترل بو، آشغالگیری، دانه گیری و ته نشینی اولیه - تصفیه ثانویه (secondry treatment)
هوادهی، استفاده از باکتریها - تصفیه پیشرفته (advanced treatment)
زلال سازی و تصفیههای (عملیات نیترات زدایی، حذف فسفر، عبور از صافی، کربن فعال، نمک زدایی و تبادل یونی) و تصفیه لجن
اگر بخواهیم به این روند به صورت جزئی بنگریم. میبایست مراحل تصفیه فاضلاب را با ترتیب زیر سپری کرد:
- جمع آوری فاضلاب
ابتداییترین مرحله در تصفیه فاضلاب، جمع آوری آن با شرایط کاملاً بهداشتی و بدون نشتی و انتقال به محیط راه اندازی سیستم تصفیه است. - کنترل بو
از آنجایی که فاضلاب حاوی موادی است که با گذشت زمان سبب ایجاد بوهای غیرقابل تحمل میشود در همین ابتدا نیاز است به عناصر تولید کننده بوی بد خنثی و با استفاده از مواد شیمیایی مهار شوند. - آشغالگیری
پس از جمع آوری فاضلاب به جهت عدم آسیب به دستگاه تصفیه فاضلاب و افزایش راندمان آن باید آشغالگیری انجام شود و تمامی ذرات بزرگ فاضلاب در ورودی به سیستم جداسازی شوند. در سیستم تصفیه فاضلاب یک آشغالگیر میله ای یا مکانیکی تعبیه میشود تا این ذران بزرگ را جدا و به محل دفن زباله منتقل کنند. - دانه گیری
همانطور که گفته شد در آشغالگیر “ذرات بزرگ” جدا شدند اما ذرات کوچکتر چه میشود؟ این ها نیز به دستگاه آسیب وارد میکنند به همین دلیل یک مرحله به سیستم اضافه میشود تحت عنوان “دانه گیر” که ذران کوچک را جدا میکند. روشهای مختلفی برای ته نشین کردن و خارج کردن ذرات وجود دارد که از مطرحترین آنها میتوان به افقی، هوادهی و گردابی اشاره کرد.
پس از گذشت از این مرحله، آب عاری از ذرات ریز و درشت برای ادامه فرآیند تصفیه، راهی مرحله ته نشینی میشود. ذرات ریز مانند شن و ماسه با دخالت فیزیکی از کف مخزن جمع آوری میشوند. - ته نشینی اولیه
حالا نوبت به ته نشینی مواد آلی و لجن موجود در آب رسیده است. در این مرحله لجن فرو رفته به یک منطقه پردازش لجن در انتهای محفظه حرکت کرده تا فرآیند خشک سازی آغاز شود. میزان نرخ ته نشینی یکی از پارامترهایی است که میبایست توسط تکنسین مجرب با توجه به نوع و کیفیت فاضلاب تعیین شود تا کیفیت آب مطلوبی از خروجی این مرحله داشته باشیم. - هوادهی
مرحله اصلی در یک سیستم تصفیه فاضلاب، واحد هوادهی است. در این فرآیند با استفاده از کاتالیزورهایی مواد آلی موجود در آب با دخالت باکتریها تجزیه میشوند. این کاتالیزور برای باکتریها میتواند اکسیژن باشد. در این مرحله مخزن هوادهی، اکسیژن لازم برای بهترین عملکرد باکتریها را تامین کرده تا در زمان مناسب تمامی مواد آلی را تجزیه و از روند خارج کند. این مرحله هم نیاز به یک تکنسین برای کنترل بهتر میزان هوادهی برای ایجاد شرایط بهتر دارد.
در واقع BOD که یک شاخص اندازه گیری میزان اکسیژن مورد نیاز برای باکتریهاست، توسط آزمایشهایی در مورد اثربخشی در تجزیه مواد آلی است، اندازه گیری میشود تا برای تسهیل آن تمامی شرایط مهیا باشد. - استفاده از باکتریها
مواد جامدی که ته نشین میشوند تحت تجزیه بی هوازی قرار میگیرند. در این مرحله گاز متان تولید میشود که از آن برای تولید انرژی در آزمایشگاهها و کارخانجات استفاده میشود. - ته نشینی ثانویه
در مرحله ته نشینی اولیه اصل کار انجام شده است و در این مرحله به عنوان اطمینان، آب به یک مخزن دیگری برای رسوب گذاری مواد آلی باقی مانده و زلال شدن منتقل میشود. در واقع دلیل اصلی این مرحله افزایش کیفیت رنگ آب بوده و قرار گرفتن در مخزن زلال ساز، مواد آلی ریز باقی مانده به کف مخزن حرکت کرده و توده لجن فعال را ایجاد میکنند.
لجن فعال دارای ویژگیهای زیادی است و معمولاً برای افزایش غلظت باکتریها و کمک به تجزیه سریعتر مواد آلی در مخزن ته نشینی اولیه استفاده میشوند. آب پس از این مرحله تقریباً از اکثر استانداردهای تصفیه عبور کرده و تقریباً ایمن است. - گندزدایی و ضدعفونی
با گذشتن از مراحل ته نشینی اولیه و ثانویه، مقداری باکتری در آب باقی میماند که ممکن باعث کیفیت رنگ و بوی آب بشود. برای همین، در مرحله گندزدایی مقداری کلر به آب اضافه میشود تا پساب خروجی از سیستم عاری از هرگونه باکتری بوده و کاملاً ضدعفونی گردد. راههای دیگری برای گندزدایی آب مانند استفاده از ازن و اشعه ماوراء بنفش وجود دارد اما کلر به دلیل ارزان بودن، رایجترین روش مورد استفاده برای گندزدایی است. - تصفیه لجن و جداسازی مواد آلی قابل تجزیه
در این مرحله لجن باقی مانده و مواد آلی قابل تجزیه که از آنها میتوان به عنوان کود در کشاورزی و تقویت خاک و گیاهان استفاده کرد جدا میشوند. - تجزیه و تحلیل و آزمایش آب
پس از گذشتن از تمامی مراحل توسط تیم آریا صاف قبل از رهاسازی آب در محیط زیست نیاز به انجام آزمایشاتی برای اندازه گیری ویژگیهای آب مانند، pH و سایر فلزات موجود در آب وجود دارد تا آب با استانداردهای سازمان محیط زیست همخوانی داشته باشد.
فرآیند آزمایش معمولاً در طول تمامی مراحل صورت میگیرد تا از صحت انجام مراحل اطمینان حاصل شود اما آزمایش نهایی اهمیت ویژهای به دلیل ورود آب به محیط زیست دارد تا مهر تایید کیفیت آب بر روی پساب تولیدی بخورد.
تصفیه خانه فاضلاب
تصفیه خانه فاضلاب، به مکانی میگویند که تمامی فرآیندهایی که در بالا شرح داده شد، در کنار یکدیگر قرار گرفته تا یک سیستم تصفیه فاضلاب منسجم را ایجاد کنند و تمامی آلودگیهای موجود در فاضلاب را حذف نموده و آبی با شرایط مساعد و مطابق با استاندارد وارد محیط زیست کنند. یک تصفیه خانه فاضلاب میبایست حداقل واحدهای زیر را در خود جای بدهد:
- آشغالگیری
- دانه گیری
- واحد متعادل ساز
- ایستگاه پمپاژ
- واحد هوادهی
- واحد ته نشینی
- واحد گندزدایی
- واحد ذخیره و هضم لجن
- واحد فیلتراسیون
- انواع تصفیه خانه فاضلاب
تصفیه خانه فاضلاب با توجه به نوع فاضلاب انواع مختلفی دارد که هر کدام آن ویژگیهای مثبت و منفی مربوط به خودشان را دارند. تصفیه خانه فاضلاب میتواند به صورت بتنی، پکیج فلزی و پلی اتیلن طراحی شود.از انواع روش های تصفیه فاضلاب میتوان به سه مورد پرکاربرد زیر اشاره کرد که در بیشتر مواقع از این سه نوع تصفیه خانه فاضلاب استفاده میشود:
تصفیه خانه بتنی فاضلاب
تصفیه خانههای بتنی برای استفاده در صنایع با آلایندگیهای زیاد و مقادیر بالا کاربردیتر هستند. دلیل این موضوع اهمیت تصفیه فاضلاب صنعتی و خورندگی و خاصیت واکنش پذیری آنهاست که در بتن مقاومت خوبی در این موارد از خود نشان میدهد. این نوع تصفیه خانه به روش دفنی قابل اجرا بوده و در ظرفیتهای بالا(بیش از ۱۰۰ متر مکعب) به صرفهترین و بهترین انتخاب هستند.
پکیج تصفیه خانه فلزی
پکیجهای فلزی تصفیه فاضلاب، به تصفیه خانههای در مقیاس کوچک گفته میشود که در قالب پکیج برای تصفیه فاضلاب بهداشتی و مراکز درمانی اغلب قابل استفاده هستند. این پکیجها، علاوه بر حجم کمی که دارند، تمامی مراحل تصفیه فاضلاب را در خود جای داده و پساب مطابق با استانداردهای تعیین شده به عنوان خروجی تحویل میدهند. این پکیج در مقیاس کوچک به صرفه بوده و قابل حمل بودن و نصب راحت آن را میتوان جزء مزیتهای آن برشمرد.
اگر نیاز به مشاوره رایگان دارید فرم زیر را پر کنید.
پکیج تصفیه خانه پلی اتیلن
با توجه به ویژگیهایی که مواد پلی اتیلنی به ویژه در سالهای اخیر از خود نشان دادهاند، استفاده از آنها در ساخت تجهیزات سیستم تصفیه فاضلاب جزء روشهای متعارف معرفی میشود. پلی اتیلن که در عموم به فایبرگلاس هم مشهور است، در مقابل خورندگی و فشار داخلی مقاومت خوبی داشته و در مقابل صرفه اقتصادی بیشتری هم دارد.
شرکت آریا صاف، با توجه به تجربه و قدمت زیادی که در زمینه طراحی تصفیه خانه فاضلاب دارد، به شما در انتخاب تصفیه خانه مناسب کمک خواهد کرد. فقط کافی است با مشاورین شرکت تماس حاصل کرده تا بهترین تصفیه خانه فاضلاب را با توجه به نیازهای شما انتخاب کنید.
در وب سایت www.wwdmag.com به عنوان یک منبع معتیر انگلیسی زبان گفته شده است که:
Wastewater treatment is the process of converting wastewater into water that can be discharged back into the environment.
https://www.wwdmag.com/
Wastewater is formed by a number of activities such as bathing, washing, using the toilet, and rainwater runoff. Wastewater is essentially used water that has been affected by domestic, industrial and commercial use.
تصفیه فاضلاب فرآیند تبدیل فاضلاب به آبی است که می تواند دوباره به محیط و طبیعت برگردانده شود.
فاضلاب با تعدادی از فعالیت ها مانند حمام کردن، شستشو، استفاده از توالت و روان آب باران تشکیل می شود. فاضلاب اساساً آب مصرفی است که تحت تأثیر مصارف خانگی، صنعتی و تجاری قرار گرفته است.
شرکت تصفیه فاضلاب
آریا صاف به عنوان یکی از برترین شرکت های تصفیه فاضلاب در ایران بیش از 30 سال است که در زمینه تصفیه آب و فاضلاب با به روز ترین تجهیزات و متخصصین مجرب در حال فعالیت است. اگر نیاز به اطلاعات بیشتر در این حوزه دارید کافیست تا با مشاوران ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
مهمترین مزیت تصفیه خانه آب و فاضلاب، حذف جامدات معلق و مخرب از آب برای جلوگیری از تخلیه آنها در محیط زیست است. عدم استفاده از سیستم تصفیه فاضلاب موجب ورود جامدات مخرب به خاک و آب مورد استفاده حیوانات و گیاهان شده که باعث آسیب زدن به آنها و کاهش اکسیژن مورد استفاده گیاهان و حیوانات میشود.
مراحل تصفیه فاضلاب شامل دو مرحله اولیه و ثانویه هستند که در مرحله اول عموما بیشترین مواد جامد معلق در آب که بیش از ۵۰ درصد را شامل میشود، از آب حذف خواهد شد. در مرحله دوم اکسیژن به آب تزریق شده و آماده حذف تمام جامدات معلق مخرب (بیش از ۹۰ درصد) از آب میشود.
بله از گازهای تولید شده در فرایند تصفیه فاضلاب به خصوص گار متان برای تولید انرژی استفاده میشود.
تصفیه فاضلاب
2024-02-22 3:45:03 ب.ظ byبه چه روش هایی میشه فاضلاب رو تصفیه کرد؟
Vote (-1)
من میخوام داخل دستگاه و پیکیج سپتیک تانک نباشه. آیا شما خودتون طراحی و اجرا دارید که این رو انجام بدید؟
بله حامد جان. کلیه مراحل ساخت دستگاه تصفیه فاضلاب توسط متخصصین خود ما انجام میشه و با توجه به نیاز شما و فضای مورد نظر دستگاه ها طراحی و اجرا میشن